Αρχική



Κατάλογοι



Επ. Εκδηλώσεις



Βιβλία



Αρχείο



Επικοινωνία






 

$

 






Η πρότασή μας


Μερικοί από εμάς ξεκινήσαμε τη σχέση μας με την πληροφορική από τα μέσα της δεκαετίας του '80, από μεράκι και πίστη στις δυνατότητές της. Από τότε μπήκαμε λίγο ως πολύ στον πειρασμό να οραματιστούμε τις πιθανές εφαρμογές της στους τομείς που μας ενδιέφεραν.


Πριν από λίγους μήνες  απευθύναμε μία πρόσκληση συνεργασίας στην οδοντιατρική κοινότητα της χώρας μας, για την εκπόνηση και την παρουσίαση μέσω του Ίντερνετ κύκλων θεμάτων συνεχούς επιμόρφωσης των οδοντιάτρων, με ελεύθερη πρόσβαση. 

Ορισμένοι από τους φορείς του χώρου θα αναλάμβαναν την προετοιμασία του επιστημονικού και επαγγελματικού περιεχομένου των σεμιναρίων και εμείς τη μεταφορά των δεδομένων σε δομή ιστοσελίδων, τη δημοσίευσή τους και την υποστήριξή τους στο διαδίκτυο.


Ζώντας και δουλεύοντας μέσα  στην ελληνική πραγματικότητα τόσο της Οδοντιατρικής όσο και της πληροφορικής, εκτιμούμε ότι δεν είναι ώριμες ακόμα οι συνθήκες για να συμβεί αυτό τώρα. Εκείνο που είναι εφικτό όμως είναι να έρθουμε σε επαφή ορισμένοι άνθρωποι ή πυρήνες ανθρώπων από αυτούς τους χώρους και να προετοιμάσουμε το έδαφος για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον.

Δεν ξέρουμε αν αυτή μας η πρόταση συνάντησε ευήκοα ώτα.  Δεν υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, κι αυτό μπορεί να  σημαίνει ακόμα και ότι πέρασε απαρατήρητη. 

Να που μάθαμε όμως από την ειδησεογραφία των ημερών, ότι κάτι που μοιάζει πολύ με την πρότασή μας, έγινε ήδη πρόγραμμα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και  θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2002. Πρόκειται για το πρόγραμμα OpenCourseWare.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως το όραμα που έχουμε για το ελληνικό οδοντιατρικό διαδίκτυο δε στερείται ούτε εμπνεύσεως ούτε δυνατοτήτων υλοποίησης .

Μπορούμε και στη χώρα μας σε κάποια πράγματα να δημιουργούμε τις εξελίξεις , αντί να τις παρακολουθούμε από απόσταση και να τις αντιγράφουμε με αρκετά χρόνια καθυστέρησης. Η πρότασή μας παραμένει πάντα σε ισχύ και ελπίζουμε σύντομα να κληθούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της.

Μέχρι να συμβεί όμως κάτι προς αυτή την κατεύθυνση στην Ελλάδα, ας δούμε τι ετοίμασε το ΜΙΤ κι ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή τους.



Το OpenCourseWare


Στις 4 Απριλίου του 2001, ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης κ. Charles Vent, ανακοίνωσε την πρόθεση του Ιδρύματος να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης μέσω του διαδικτύου, το οποίο ονομάστηκε OpenCourseWare.

Αυτό που μέχρι τώρα συνέβαινε ήταν ότι αρκετά πανεπιστήμια και κολέγια στην Αμερική, παρείχαν μέσω του διαδικτύου, τη δυνατότητα συμμετοχής σε μέρος ή στο σύνολο των προγραμμάτων σπουδών που προσέφεραν στους φοιτητές τους. 

Η διαδικασία συμμετοχής προέβλεπε την εγγραφή του ενδιαφερόμενου, την παρακολούθηση μαθημάτων μέσω υπολογιστή, την υποχρέωση υποβολής σε εξετάσεις και την απόκτηση τίτλου σπουδών.

Το διαφορετικό που φέρνει το  OpenCourseWare, είναι ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμμετοχής, δεν χρειάζεται να γίνει εγγραφή, δεν γίνονται εξετάσεις και δεν χορηγούνται τίτλοι σπουδών.




next page





top




copyright Odontiatriki.gr 2000-2002