Οδηγίες δημοσίευσης φωτογραφιών

Έκθεση Οδοντιατρικών
Σε ποιά διεύθυνση θα στείλετε τις φωτογραφίες
Στους τρόπους επικοινωνίας του ιστότοπού μας θα βρείτε τις διευθύνσεις email που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Προτιμήστε τη διεύθυνση που σας προτείνουμε για την επιστολή συνημμένων.
Μέγεθος και τύπος αρχείου
Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος του αρχείου φωτογραφίας, ούτε περιορισμός στον συνολικό αριθμό των φωτογραφιών, που θα μας στείλετε.

Στείλτε μας τις φωτογραφίες, όπως τις τραβήξατε με τη φωτογραφική σας μηχανή ή το κινητό σας. Τα αρχεία μπορεί να έχουν κατάληξη .raw ή .jpeg

Μην τις επεξεργαστείτε.

Τα αρχεία raw είναι ασυμπίεστα, μεγάλα αρχεία, με όλες τις πληροφορίες που κατέγραψε ο αισθητήρας της μηχανής ή του κινητού. Τα προτιμούμε γιατί είναι τα καλύτερα δυνατά για επεξεργασία.

Τα αρχεία jpeg είναι μικρότερα σε μέγεθος, επειδή είναι συμπιεσμένα σε διάφορους βαθμούς, ανάλογα με τις ρυθμίσεις. Συμπιεσμένα σημαίνει ότι έχουν "πετάξει" ένα μέρος από τις πληροφορίες που κατέγραψε ο αισθητήρας, για να γίνουν τα αρχεία πιο μικρά και πιο εύχρηστα για αποθήκευση ή μεταφορά.

Η επεξεργασία που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις φωτογραφίες είναι περιορισμένη και ανάλογη με την περίπτωση. Συνήθως, αν οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί με καλές συνθήκες φωτισμού, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας που θα κάνουμε, θα είναι ικανοποιητικό.
Συμβουλές για καλύτερες λήψεις φωτογραφιών
Αν είστε αρκετά ερασιτέχνης σε σχέση με τη φωτογραφία, προσέξτε αυτές τις σύντομες συμβουλές:

Προσανατολισμός: Τοπίο. Κρατήστε την φωτογραφική σας μηχανή ή το κινητό, οριζόντια, όχι κάθετα. Έτσι η μεγάλη διάσταση της φωτογραφίας θα είναι το πλάτος, όχι το ύψος (landscape orientation). Οι φωτογραφίες στο site μας δημοσιεύονται με σκοπό να δείχνουν "σωστά" στις οθόνες γραφείου (όπου το πλάτος και όχι το ύψος είναι η μεγαλύτερη διάσταση).

Περισσότερο φως. Οι φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά δεν βλέπουν τόσο καλά, όσο το μάτι μας. Χρειάζονται περισσότερο φως. Γι' αυτό ειδικά όταν τραβάτε φωτογραφίες σε εσωτερικό χώρο, φροντίστε να αυξήσετε τον τεχνητό και φυσικό φωτισμό, ανάβοντας τα φώτα, ανεβάζοντας/ανοίγοντας τα ρολά σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες και τραβώντας τις κουρτίνες.

Αποφύγετε τον υπερφωτισμό (υπερέκθεση). Αν στη φωτογραφία που τραβήξατε, υπάρχουν περιοχές που ο φωτισμός είναι πολύ πιο έντονος, σε σχέση με την υπόλοιπη φωτογραφία, υπάρχει ο κίνδυνος αυτές οι περιοχές της φωτογραφίας να υπερφωτιστούν τόσο πολύ, ώστε να χαθεί οποιαδήποτε οπτική πληροφορία υπήρχε εκεί (οι περιοχές γίνονται ολόλευκες, χωρίς να καταγράφουν σχήματα ή άλλα χρώματα).

Οι πληροφορίες που χάθηκαν δεν μπορούν να ανακτηθούν. Αντιθέτως οι υποφωτισμένες περιοχές επιδέχονται επεξεργασίας, ορισμένες φορές με πολύ καλά αποτελέσματα.

Αποφύγετε το κούνημα. Αν δεν έχετε στηρίξει τη μηχανή ή το κινητό με κάποιο τρόπο, προσπαθήστε για όση ώρα (κλάσμα του δευτερολέπτου) γίνεται η λήψη της φωτογραφίας, να κρατήσετε τη συσκευή σας σταθερή. Ειδικά στις λήψεις σε εσωτερικό χώρο, όπου ο φωτισμός είναι λιγότερος, ο χρόνος λήψης της φωτογραφίας είναι μεγαλύτερος και θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να κρατήσετε το χέρι σας σταθερό, για περισσότερη διάρκεια.

Ελέγξτε το αποτέλεσμα. Κρατήσαμε την καλύτερη συμβουλή για το τέλος. Ελέγξτε τη φωτογραφία που τραβήξατε. Εάν είναι δυνατόν σε μία μεγάλη οθόνη. Όχι στην μικρή οθόνη της μηχανής ή του κινητού με τη μικρή ανάλυση. Αν το αποτέλεσμα έχει προβλήματα, προσπαθήστε πάλι.

Είμαστε στη διάθεσή σας για τη βοήθεια που θα χρειαστείτε. Καλές λήψεις.