Αρχική



Κατάλογοι



Επ. Εκδηλώσεις



Βιβλία



Αρχείο



Επικοινωνία






 

$

 





 

 
Ο θόρυβος


Τον Οκτώβριο του 2003, μέσα από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας μας, είχε προκαλέσει αίσθηση μία είδηση.

Μία έρευνα του North Carolina State University διαπίστωνε πως η κατάποση του ανδρικού σπέρματος μείωνε σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου του στήθους στις γυναίκες.

Το θέμα παρόλο που είχε στοιχεία ικανά να προκαλέσουν τη δυσπιστία του θεατή, φερόταν να έχει δημοσιευτεί στο site του CNN και να είναι βασισμένο σε τηλεγράφημα του Associated Press.

Όπως ήταν φυσικό, λόγω της σκανδαλιστικής του φύσης, το θέμα έγινε αντικείμενο πολλών σκωπτικών συζητήσεων και εξήψε τη φαντασία του κοινού. Μόνο που όπως αποδείχτηκε αργότερα επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες απάτες της πληροφόρησης μέσω του διαδικτύου και ως τέτοια έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν..



Η υποτιθέμενη Έρευνα

 


Η ιστοσελίδα ήταν του ..CNN/Health της Πέμπτης 2 Οκτωβρίου του 2003 και ανέφερε τα εξής:

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το North Carolina State University και δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του "Journal of Medical Research". Συνολικά πήραν μέρος σε αυτήν πάνω από 15,000 γυναίκες οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. 

Η πρώτη περιελάμβανε 6,246 γυναίκες ηλικίας 25 - 45 ετών οι οποίες έκαναν στοματικό έρωτα στον σύντροφό τους και κατάπιναν σε μόνιμη βάση το ανδρικό σπέρμα τα τελευταία 5 έως 10 χρόνια, με συχνότητα μία έως δύο φορές την εβδομάδα.

Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε 9,728 γυναίκες που είτε δεν επιδίδονταν σε στοματικό έρωτα, είτε το έκαναν χωρίς να καταπίνουν το σπερματικό υγρό.

Η μεν πρώτη ομάδα γυναικών εμφάνισε καρκίνο του στήθους σε ποσοστό 1,9%, η δε δεύτερη σε ποσοστό 10,4%.


   
Τα υποτιθέμενα σχόλια


Εξίσου ενδιαφέρουσες ήσαν και κάποιες "δηλώσεις" που είχαν συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.

"Νομίζω πως απομακρύνει και την τελευταία σκιά αμφιβολίας, ότι ο στοματο - γεννητικός έρωτας είναι μία υγιής πράξη. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές μπορεί να έχουν ανακαλύψει ένα σχετικά εύκολο τρόπο να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στήθους στις γυναίκες." 
Dr. A. J. Kramer of John Hopkins School of Medicine.

"Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να παραβλέψουν τα ευρήματα αυτής της έρευνας. Αυτό θα τις οδηγήσει στο να αλλάξουν τη συμπεριφορά και τις πρακτικές τους, με πιθανό αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της συχνότητας εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου. Σίγουρα υπάρχει γόνιμο έδαφος για περαιτέρω έρευνες. Πολλοί έχουν ήδη εκδηλώσει την επιθυμία να πάρουν εθελοντικά μέρος σε αυτές"
Dr Len Lictepeen, deputy chief medical officer for the American Cancer Society

"Μόνο με τη συχνή τήρηση αυτής της πρακτικής μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του στήθους. Γι' αυτό ενθαρρύνω όλες τις γυναίκες να κάνουν το στοματικό έρωτα, ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας. Από τη στιγμή της εξαγωγής αυτών των συμπερασμάτων, προσωπικά προσπαθώ να το κάνω τουλάχιστον μέρα παρά μέρα, για να μειώσω τις δικές μου πιθανότητες"
Dr Helena Shifteer, μέλος της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου.


   
Το δικό μας σχόλιο


Η υποτιθέμενη έρευνα είχε πολλά στοιχεία από τα οποία μπορούσε να πιαστεί κανείς και να κάνει διαφόρων ειδών σχόλια. Γι αυτό κι εμείς ενδώσαμε ..

Κατ' αρχήν δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστη τη τελευταία δήλωση από το μέλος της ερευνητικής ομάδας. Το να βγαίνεις δημόσια και να μιλάς μπροστά σε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι κάνεις στοματικό έρωτα στο σύντροφό σου, είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο.

Εάν τα πράγματα ήσαν όντως έτσι όπως εμφανίστηκαν σε αυτή την έρευνα, τότε αυτή η ..θυσία θα ήταν δικαιολογημένη, για το καλό της επιστήμης. 

Ως δήλωση όμως ξενίζει, επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν διαθέτει την άνεση να συζητάει γι' αυτά τα θέματα, αλλά αντιθέτως ενοχλείται, ντρέπεται ή αισθάνεται προσβεβλημένος. Φαίνεται πως το έλεγε η καρδιά της.

Φανταστείτε πως θα μας φαινόταν, αν αυτή την έρευνα την έκαναν συνάδελφοί μας από τις δικές μας Ιατρικές Σχολές. Θα μπορούσε άραγε, μία δικιά μας ερευνήτρια να είχε κάνει τέτοια δήλωση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης;

Φαντάζεστε τα σχόλια από τις τηλεοπτικές εκπομπές μεσημεριανού επιπέδου, τον κόσμο και τους συναδέλφους της;


   
Τι γράφηκε στα φόρα


Κι ενώ η ιστορία αποδείχτηκε τελικά αναληθής, τα σχόλια που έκανε εκείνο τον καιρό ο κόσμος συζητώντας σε διάφορα φόρα, ήσαν πέρα για πέρα αληθινά και ενίοτε εμπνευσμένα.

Το θέμα έμπαινε ξαφνικά στη συζήτηση. Κάποιος το ξεκινούσε υπαινικτικά στην αρχή και στη συνέχεια ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι αφήνοντας το θέμα που ήδη συζητούσαν στην άκρη.

Σας μεταφέρουμε μερικά από αυτά που συγκρατήσαμε :

"Είμαι σίγουρη ότι τώρα όλοι οι άντρες θα λένε στη σύντροφό τους :
-Είδες που στο έλεγα ; Το ήξερα ότι σε κάτι θα κάνει καλό."

"Νομίζω ότι πρόκειται για μία αντρική συνωμοσία."

"Συγνώμη που θα χαλάσω το κέφι της παρέας, αλλά νομίζω πως οι γυναίκες θα βρουν αυτή την ιστορία πολύ σκληρή για να την καταπιούν."

"Πριν ο αγροίκος μου με βάλει κάτω, σας παρακαλώ σημειώστε ότι δεν αποθαρρύνω τέτοιες χάρες. Απλώς δε νομίζω ότι το να με κοροϊδέψει, είναι ένας δίκαιος τρόπος για να με καταφέρει."

"Μα γιατί το λένε blow job; Νομίζω ότι το να φυσάς, δεν έχει καμία σχέση με αυτή την πράξη."

"Μου έχουν πει ότι προέρχεται από τη Βικτωριανή Αγγλία και πως ο αρχικός όρος ήταν below job, σημαίνοντας τη σεξουαλική πράξη που γίνεται από τις πόρνες, κάτω από την περιοχή της μέσης των ανδρών-πελατών."

"Εμείς στη Γαλλία το λέμε tirer une pipe, αλλά μη μου ζητήσεις να σου δείξω φωτογραφίες".

"Προσφέρομαι εθελοντικά να δίνω αυτό το αντικαρκινικό φάρμακο σε όσες το χρειάζονται. Μόνο που χρειάζεται προσοχή στις οδηγίες χρήσης : Να μην το αποθηκεύετε, αλλά να το παίρνετε πάντα φρέσκο από την πηγή."

"Εγώ θα πλήρωνα όσο - όσο το γιατρό που θα το συνταγογραφούσε στη γυναίκα μου.   - Ναι αλλά να είσαι προσεκτικός. Να μην αφήσεις το γιατρό να της το δώσει ο ίδιος."

"Δεν ξέρω αν οι γυναίκες βρίσκονται τώρα μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα. Εκείνο που με απασχολεί, είναι μήπως αποδειχτεί ότι μειώνει και τον καρκίνο του προστάτη."


   
Η αποκάλυψη


Τελικά η φερόμενη ως έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CNN ήταν μία φάρσα που έστησε ένας φοιτητής από το πανεπιστήμιο της North Carolina.

Έφτιαξε μία ιστοσελίδα αντιγράφοντας όλα τα στοιχεία που υπάρχουν σε μία ιστοσελίδα του CNN, συμπεριλαμβανομένου του λογότυπου του τηλεοπτικού δικτύου, στην οποία προσέθεσε το δικό του κατασκευασμένο κείμενο που είχε συντάξει με τρόπο που να μοιάζει με ανακοίνωση μίας πραγματικής κλινικής έρευνας.

Την ιστοσελίδα τη δημοσίευσε στο διαδίκτυο και στη συνέχεια άρχισε να την ταχυδρομεί σε φίλους και γνωστούς.

Το κακό έγινε γρήγορα λόγω της σκανδαλιστικότητας του θέματος. Το διαδικτυακό αγκίστρι, πριν προλάβει να αποκαλυφθεί, έπιασε πολλά μεγάλα ΜΜΕ από πολλές χώρες του κόσμου, τα οποία το αναπαρήγαγαν συμμετέχοντας άθελά τους στην παραπληροφόρηση.

Επόμενο ήταν ότι σύντομα ο θόρυβος έφτασε και στα αφτιά των υπευθύνων του CNN και του Associated Press τα οποία απείλησαν τον φοιτητή για παραβίαση των κανόνων του copyright και τον υποχρέωσαν να ανασκευάσει.


   
Επίλογος


Είναι αλήθεια ότι η εν λόγω "έρευνα" μπορεί να έπασχε από πλευράς σοβαρότητας, ωστόσο είχε μία εκρηκτική διαδρομή και ειδικά εδώ στην Ελλάδα, απετέλεσε μία εξαιρετική αφορμή για να φτιαχτούν καινούρια ανέκδοτα και νούμερα στην επιθεώρηση.

Επομένως δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν άξιζε τον κόπο. Κάτι άφησε πίσω της. Και μεταξύ των άλλων σίγουρα απέδειξε ότι αν μία κατασκευασμένη είδηση υιοθετηθεί από ένα αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης, τότε σύμφωνα με το φαινόμενο του ντόμινο, δια της ανεπιφύλακτης αναπαραγωγής του από τα υπόλοιπα μέσα, μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες.


Κρίμα, θα σκέφτονται κάποιοι. Γιατί να μην ήταν αληθινή; Ήταν μία βολική έρευνα.

Κι επειδή κάθε παραμύθι έχει και το επιμύθιό του..

Λέγεται πως ακόμα και σήμερα κάποιοι αναφέρονται σε αυτήν, χρησιμοποιώντας την ως ένα ακόμα αντρικό επιχείρημα για να επιτύχουν περισσότερες ερωτικές παραχωρήσεις.


   
 
 

 



copyright © Odontiatriki.gr :  2000-2006

Ημερομηνία αρχικής δημοσίευσης 6 Οκτωβρίου 2003
Ημερομηνία τελευταίας δημοσίευσης 15 Δεκεμβρίου 2006
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means, without permission in writing from the webmaster