ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 

Κάποτε θυμάμαι πως κορόιδευα  τους Γιαπωνέζους τουρίστες που γυρνούσαν με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι και σου έδιναν την εντύπωση ότι τους ενδιέφερε περισσότερο να καταγράψουν στη μηχανή τους όσο έβλεπαν γύρω τους, παρά να τα απολαύσουν και να τα ζήσουν πραγματικά με όλες τους τις αισθήσεις.

Με το "κόλλημα" που έχω όμως τα τελευταία χρόνια με τις ψηφιακές μηχανές, έβαλα πολύ νερό στο κρασί μου, σε σημείο που οι  φίλοι μου μου λένε πως  από τις πολλές λήψεις τα μάτια μου έχουν αρχίσει να μικραίνουν λίγο και να γίνονται πιο σκιστά.


Ψηφιακή αποτύπωση ή φιλμ;


Πριν από μερικά χρόνια αυτό το δίλημμα σήμαινε ότι όποιος επέλεγε να αγοράσει μία ψηφιακή μηχανή θα έπρεπε να συμβιβαστεί με μέτριο ποιοτικό αποτέλεσμα. Η ταχύτατη εξέλιξη όμως της ψηφιακής τεχνολογίας δίνει σήμερα εξαιρετική ποιότητα φωτογραφίας για επαγγελματική χρήση.

Φυσικά για να έχουμε τέτοια ποιότητα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για φωτογραφικές μηχανές με τα σημερινά δεδομένα (Ιούλιος 2002) με αισθητήρες πάνω από 3 Megapixels και τιμή πάνω από τις 250.000 δρχ. ή τα 750€. 

Αυτό που λέμε ίσως ξενίσει κάποιους που έχουν δει φωτογραφίες από φθηνότερες μηχανές και τις θεωρούν πολύ καλές. Αν προσέξουν λίγο καλύτερα όμως θα δουν πως πρόκειται για φωτογραφικές λήψεις που γίνονται ηλιόλουστες μέρες, σε εξωτερικούς χώρους με συνθήκες φωτισμού πολύ κοντά στις ιδανικές. Κάτω από τέτοιες συνθήκες ακόμα και οι φθηνές μηχανές μπορούν να έχουν πολύ καλή απόδοση. 

Η διαφορά ποιότητας από μία φθηνή σε μία ακριβή μηχανή γίνεται καλύτερα αντιληπτή όταν αυτές οι μηχανές δοκιμαστούν για φωτογράφηση κάτω από δυσκολότερες συνθήκες, για παράδειγμα σε εσωτερικούς χώρους,  με μειωμένο φωτισμό, για την καταγραφή κινούμενου αντικειμένου, με χρησιμοποίηση του φλας ή για ιδιαίτερα κοντινές λήψεις. 

Μην κάνετε την απλουστευμένη σκέψη ότι μία μηχανή 5 Megapixels είναι  καλύτερη από μία των 4 και αυτή με τη σειρά της από μία των 3. Η δυνατότητα του αισθητήρα είναι μία σημαντική παράμετρος αλλά δεν είναι το απόλυτο κριτήριο επιλογής μίας μηχανής έναντι κάποιας άλλης. Η χρήση για την οποία προορίζεται μία ψηφιακή μηχανή είναι εκείνη που θα υπαγορεύσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένα μοντέλο για να προτιμηθεί από τα υπόλοιπα της ίδιας ή άλλης κατηγορίας.

Συνήθως οι εταιρείες εμπλουτίζουν τα ακριβότερα μοντέλα τους με περισσότερες λειτουργίες .  Ένας άνθρωπος που ξέρει βασικά πράγματα για τη φωτογραφία είναι σε θέση να αντιληφθεί πρακτικά τι επιπλέον δυνατότητες προσδίδουν αυτά τα χαρακτηριστικά και αν πρόκειται να  του φανούν χρήσιμα ή είναι απλώς στοιχεία εντυπωσιασμού  (γιατί υπάρχουν πολλά τέτοια) ή πρόκειται για μηχανές που απευθύνονται σε άλλους χρήστες. 

Η χρησιμοποίηση της ψηφιακής φωτογραφίας στην οδοντιατρική σημαίνει φωτογράφηση κάτω από ειδικές συνθήκες και γι αυτό θα πρέπει η ψηφιακή μηχανή να έχει δυνατότητες που δεν τις βρίσκουμε σε όλα τα μοντέλα .
Τα Ψηφιακά χαρακτηριστικάΟι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές έχουν μερικά πλεονεκτήματα λόγω διαφορετικής τεχνολογίας που δεν πρόκειται ποτέ να σας τα προσφέρει μία παραδοσιακή μηχανή με φιλμ.Η συνεργασία με τις υπόλοιπες ψηφιακές συσκευές και κυρίως τον υπολογιστή


Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε σχεδόν όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε βασίζονται στην ίδια τεχνολογία και αυτό τους δίνει ένα πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό. Τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών που στο παρελθόν ήσαν εντελώς άσχετες μεταξύ τους. 

Μπορείτε μεταξύ άλλων να βλέπετε τις φωτογραφίες που τραβήξατε με την ψηφιακή σας μηχανή από την οθόνη της τηλεόρασής σας, να τις στέλνετε στο κινητό ενός φίλου ή στους συγγενείς σας στην Αμερική την ίδια στιγμή που τις τραβάτε.Επεξεργασία εικόνας


Υπάρχουν πολύ καλά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (τα οποία όμως κοστίζουν ) που επιτρέπουν τη θεαματική βελτίωση μίας φωτογραφίας στον υπολογιστή σας, την καλλιτεχνική τροποποίησή της ή το παιχνίδι μαζί της.
Απαλλαγή από το φιλμ, την εμφάνιση και την εκτύπωση
Ανεξαρτησία και μείωση του κόστουςΔεν χρειάζεται πλέον να αγοράζετε πολλά φιλμ και να ανησυχείτε μήπως ξεμείνετε κάποια στιγμή που το χρειάζεστε πολύ. Χρησιμοποιώντας μία κάρτα μνήμης με μεγάλη χωρητικότητα μπορείτε να τραβήξετε πάρα πολλές φωτογραφίες, να τις αδειάσετε στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας ή σε ένα CD και να συνεχίσετε να τραβάτε απεριόριστα.

Ακόμα κι αν παρακολουθείτε ένα συνέδριο στο εξωτερικό, μπορείτε να έχετε 1-2 κάρτες των 128 ΜΒ και όταν γεμίσουν μπορείτε να μπείτε σε ένα Internet Cafe και να στείλετε τις φωτογραφίες με email στο σπίτι σας στην Ελλάδα. Έτσι θα αδειάσετε την κάρτα της μνήμης σας και θα έχετε την πολυτέλεια να συνεχίσετε να τραβάτε χιλιάδες φωτογραφίες ή για την ακρίβεια τόσες, όσες ακριβώς επιθυμείτε.

Το γεγονός ότι μπορείτε να κάνετε όλα τα στάδια μόνοι σας, από τη λήψη της φωτογραφίας ως την εκτύπωσή της στον έγχρωμο εκτυπωτή σας, σας δίνει την ευχέρεια να κρατάτε για τον εαυτό σας το φωτογραφικό σας υλικό και να μην το μοιράζεστε με τρίτους που δεν επιθυμείτε να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Αυτό σας δίνει μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας και δημιουργικότητας χωρίς τη λογοκρισία ή την αδιακρισία τρίτων.
next page

top
copyright Odontiatriki.gr 2000-2002