Οδοντιατρική Σύννεφα
Ημερολόγιο
Metadata

Τελευταία δημοσίευση:
14 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτη δημοσίευση:
23 Οκτωβρίου 2001

Συντάκτης:
Οδοντιατρική
Validators
Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών
αντιβιοτικά
Διάρκεια, προσαρμοστικότητα, ανθεκτικότητα
Η ζωή των μικροβίων πάνω στη γη έχει ξεκινήσει δισεκατομμύρια χρόνια πριν από τον άνθρωπο και αυτό δείχνει ότι έχουν αποδείξει την ικανότητά τους, ως βιολογικό είδος, να τα βγάζουν πέρα καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο οργανισμό πάνω στον πλανήτη.

Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κάποιος, ότι θα μπορούσαν να υποστούν ολοκληρωτική ήττα με τη χρησιμοποίηση των αντιμικροβιακών φαρμάκων. Το λογικό που θα έπρεπε να περιμένει κανείς είναι να χάσουν κάποιες μάχες αλλά όχι τον πόλεμο, τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα.
Η αλόγιστη χρήση μειώνει τα όπλα της ιατρικής φαρέτρας
Ακόμα κι αν η χρησιμοποίηση των αντιβιοτικών γινόταν με απόλυτα ορθολογικό τρόπο, είναι βέβαιο ότι ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη θα εμφανιζόντουσαν. Εκείνο που καταφέραμε είναι ότι έτσι όπως τα χρησιμοποιούμε αλόγιστα, επιταχύναμε αυτή την εξέλιξη και στενέψαμε τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία πρέπει να βρούμε τα φάρμακα που θα τα αντικαταστήσουν.

Τα πρώτα χρόνια που χρησιμοποιήθηκε η πενικιλίνη, ήταν περίπου ένα φάρμακο - πανάκεια για τις μικροβιακές λοιμώξεις. Τώρα υπάρχουν φορές που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει μία στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Ανθεκτικότερα μικρόβια σημαίνει ανάγκη για ισχυρότερα αντιβιοτικά και αυτό με τη σειρά του σημαίνει σοβαρότερες επιπτώσεις στη φυσιολογική χλωρίδα του ανθρώπινου σώματος και σοβαρότερες παρενέργειες.
Ο ρόλος των ασθενών
Συχνά οι ασθενείς πηγαίνουν στον γιατρό τους πεπεισμένοι ότι πρέπει να τους χορηγήσει ένα αντιβιοτικό. Αν και ο γιατρός ξέρει ( ή θα έπρεπε να ξέρει ) αν στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται, μπορεί για να μη χάσει τον ασθενή να το κάνει.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μειώσουν την άσκοπη χορήγηση, σκέφθηκαν ότι θα πρέπει να δοκιμάσουν κάποια μέτρα προς την κατεύθυνση τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών.

Ένα πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε στην πολιτεία του Κολοράντο σε 750 γιατρούς προέβλεπε τη συστηματική παρακολούθηση της συνταγογραφίας τους, που αφορούσε τη χορήγηση των αντιβιοτικών. Αυτό το μέτρο απέφερε το 1999, πρώτο χρόνο εφαρμογής του, μείωση κατά 12,5%.

Το επόμενο βήμα που σχεδιάζεται είναι να δοκιμασθεί πιλοτικά, πάλι στο Κολοράντο, τί αποτέλεσμα θα έχει μία μεγάλη διαφημιστική καμπάνια με στόχο τους ασθενείς και θέμα τις περιπτώσεις που τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται χωρίς να υπάρχει λόγος.

Σκέφτονται λοιπόν να διαθέτουν 2 δις $ ετησίως, για μία χρονική περίοδο 4 ετών και να προσπαθήσουν μέσα από διαφημιστικά μηνύματα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες, στα περιοδικά και στις αφίσες να πείσουν τον κόσμο ότι υπάρχουν ασθένειες, όπως είναι όλα τα κρυολογήματα, η γρίπη, τις περισσότερες φορές ο πονόλαιμος και ο βήχας, πολλές ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και άλλες λοιμώξεις, που τα αντιβιοτικά δεν προσφέρουν καμία βοήθεια και ότι η χρησιμοποίησή τους σ' αυτές τις περιπτώσεις τα εξασθενεί ως φάρμακα έναντι των μικροβίων.
Η ελληνική ιδιαιτερότητα
Στην Ελλάδα, κράτος λιγότερο συγκροτημένο, ισχύει ακόμα η γνωστή ευχέρεια των πολιτών να κάνουν ιατρική διάγνωση, καταρτισμό σχεδίου θεραπείας και να επιλέγουν το αντιβιοτικό της αρεσκείας τους από το φαρμακείο της γειτονιάς τους.

Κι εδώ, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχύει η έννοια του OTC ( Over The Counter ) δηλαδή των φαρμάκων που μπορείς να πάρεις χωρίς συνταγή, μόνο που ο δικός μας πάγκος είναι πολύ μεγαλύτερος.
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2024
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster