Οδοντιατρική Σύννεφα

Ημερολόγιο


Τελευταία δημοσίευση:
26 Δεκεμβρίου 2011

Πρώτη δημοσίευση:
1 Οκτωβρίου 2008

Συντάκτης:
Οδοντιατρική

Piercing στη γλώσσα και στα χείλη
Κοσμήματα στόματος
Οι επιπλοκές στο στόμα
Σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2008 στο British Dental Journal, το περιοδικό του Βρετανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου, τα συνηθέστερα προβλήματα που εμφανίζονται μετά από επέμβαση piercing στην περιοχή του στόματος είναι ο πόνος και το οίδημα (πρήξιμο το οποίο εμφανίζεται 3-7 ημέρες μετά την επέμβαση).

Ειδικά για τη γλώσσα και το έδαφος του στόματος, όταν το οίδημα είναι έντονο η δυσφορία είναι πολύ μεγαλύτερη κι αν αναπτυχθεί λοίμωξη (Λουδοβίκειος κυνάγχη) μπορεί η ένταση και η έκταση του οιδήματος να προκαλέσει μερική απόφραξη της αναπνευστικής οδού και ως εκ τούτου να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ατόμου.

Ακολουθούν σε συχνότητα εμφάνισης επιπλοκές, όπως οι αιμορραγίες που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή λίγο μετά (μπορεί να συμβαίνουν σπανιότερα αλλά είναι πιο επικίνδυνες, αν είναι δυσεπίσχετες) και οι λοιμώξεις (πιθανότητα μετάδοσης των ιών του Aids, της ηπατίτιδας B και C, του ιού του απλού έρπητα και του μύκητα candida).

Πιο σπάνιος, αλλά υπαρκτός κίνδυνος, είναι και ο τραυματισμός κάποιου νεύρου κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Η επούλωση του τραύματος μετά από μία επέμβαση piercing στην περιοχή του στόματος(αν όλα πάνε καλά κατά την επέμβαση και η επούλωση εξελιχθεί ομαλά), ολοκληρώνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες περιοχές του σώματος. Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές διαφορές στον χρόνο επούλωσης από άτομο σε άτομο.

Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα στο στόμα σύμφωνα με τον Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία είναι κάποια βακτηριακή λοίμωξη (είναι συχνότερη στο piercing της γλώσσας) κατά την περίοδο επούλωσης του τραύματος, ο πόνος (σε περιπτώσεις που η επούλωση παίρνει περισσότερο χρόνο από ότι αναμένεται), ο κίνδυνος αναπνευστικής απόφραξης (σε περίπτωση χαλάρωσης, απόσπασης και εισόδου του κοσμήματος στην αναπνευστική οδό), μικροσπασίματα και κατάγματα των δοντιών (από σύγκρουση με το κόσμημα), βλάβες στην αδαμαντίνη (το σμάλτο) των δοντιών, η υποχώρηση των ούλων, η εμφάνιση προβλημάτων στο περιοδόντιο με επακόλουθο την κινητικότητα και τον κίνδυνο απώλειας των δοντιών, ο σχηματισμός ουλώδους ιστού στην περιοχή της επέμβασης και η δυσχέρεια στην ομιλία.
Η στάση των οδοντιάτρων
Όταν ακούει κάποιος τους γιατρούς να απαριθμούν μακροσκελείς λίστες πιθανών κινδύνων και γενικά δυσάρεστων στο άκουσμα καταστάσεων, είναι φυσικό να νιώσει μία τάση φυγής, αποφυγής του ακούσματος, απόσβεσής του από τη μνήμη ή ..ανυπακοής στη φωνή της ιατρικής λογικής.

Άλλωστε αν στο ξεκίνημα της ζωής κάθε ανθρώπου του απαριθμούσαν (και μπορούσε να καταλάβει) πόσους κινδύνους ενδέχεται να διατρέξει στη ζωή του, θα έπρεπε να μην βλέπει τη ζωή ως δώρο, αλλά ως επικίνδυνη αποστολή (για την ακρίβεια, mission impossible).

Όπως όμως συμβαίνει στις ταινίες, για να υπάρξει σενάριο, κάποιοι πρέπει να αναλαμβάνουν τους δυσάρεστους ρόλους. Και το δυσάρεστο αυτής της υπόθεσης είναι ότι, υπάρχουν κίνδυνοι κατά την επέμβαση του piercing στην περιοχή του στόματος και ότι από αυτούς που θα επιλέξουν να το κάνουν, σε βάθος χρόνου, σχεδόν ο ένας στους τρεις θα παρουσιάσει κάποια κατάγματα στα δόντια του και θα αποκτήσει περιοδοντικά προβλήματα.

Αυτά τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά για να επιτρέψουν στους οδοντιάτρους να συναινούν στην επιλογή του στόματος για piercing, όσο ανοιχτόμυαλοι κι αν είναι στις κοινωνικές τους αντιλήψεις.

Και μπορεί οι οδοντίατροι να μην συναινούν, ωστόσο γνωρίζουν και έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι θα συμβιώσουν και θα συνεργαστούν με όλο και περισσότερους ανθρώπους που έχουν φορέσει ένα κόσμημα στόματος.

Οι πληροφορίες αυτού του άρθρου, δεν έχουν σκοπό να εκφοβίσουν όσους έχουν δελεασθεί από την ιδέα να κάνουν κάποιο piercing στο σώμα τους. Το ανθρώπινο σώμα είναι φθαρτό από τη φύση του, ότι κι αν κάνουμε ή δεν κάνουμε στη ζωή μας. Οι επιλογές όμως που κάνει ο καθένας μας είναι αυτές που μας κάνουν διαφορετικούς τον έναν από τον άλλο.

Συνεκτιμώντας τα θέλω μας και τις πιθανές συνέπειες μιας μας απόφασης, μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές που να ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας. Μαθαίνουμε να προστατεύουμε, να εκθέτουμε ή να ξοδεύουμε το κεφάλαιό μας έτσι όπως μας αρέσει να είναι η δική μας ζωή.



© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2024
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster