Οδοντιατρική Σύννεφα

Ημερολόγιο


Πρώτη δημοσίευση:
13 Μαρτίου 2010

Συντάκτης:
Οδοντιατρική
Περικοπή εφημεριών - ετοιμοτήτων στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά
Ενημέρωση
Η απόδοση του περιεχομένου της επιστολής
Η υποδομή αυτού του ιστότοπου είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να διευκολύνει την έκφραση, την επικοινωνία και την ενημέρωση στο χώρο Οδοντιατρικής. Είμαστε εξαιρετικά φιλόξενοι αλλά δημοσιεύουμε τα κείμενα που δεχόμαστε άλλοτε αυτούσια και άλλοτε με την απόδοση του περιεχομένου τους, κρίνοντας κατά περίπτωση, με σκοπό να προστατεύσουμε πρωτίστως τον αποστολέα του κειμένου και ακολούθως αυτό το μέσο και τους αναγνώστες του.

Ο κ. Σταμάτης Σκούλικας είναι οδοντίατρος του Ε.Σ.Υ. και Διευθυντής του Οδοντιατρικού Κέντρου Υγείας Μελιγαλά, στο νομό Μεσσηνίας.

Με ηλεκτρονική επιστολή που μας έστειλε στις 13 Μαρτίου 2010, την οποία επιγράφει ως "Καταγγελία, Αναφορά, Ενημέρωση", αναφέρεται στην περικοπή Εφημεριών - Ετοιμοτήτων για τους δύο οδοντίατρους του Κ.Υ. Μελιγαλά (κ. Σκούλικα Σταμάτιο και κα Μιχαλοπούλου-Ιωαννάτου Παναγιώτα), από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά, κ. Αργυρόπουλο Γεώργιο και τον συνυπογράφοντα Πρόεδρο της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας, κ. Γ. Καλαφάτη.

Ο κ. Σκούλικας γνωρίζει, συμφωνεί και αποδέχεται το πνεύμα της υπουργικής απόφασης με την οποία ζητείται να γίνει περικοπή των χρηματικών επιχορηγήσεων κατά 15% - 20% σε όλα τα Υγειονομικά Ιδρύματα της χώρας, αλλά θεωρεί πως η περικοπή των εφημεριών - ετοιμοτήτων σε ποσοστό 70%, μόνο από τους δύο προαναφερθέντες οδοντιάτρους του Κ.Υ. Μελιγαλά σε ολόκληρο το νομό Μεσσηνίας, είναι αυθαίρετη, άδικη και μεροληπτική εις βάρος τους.

Ο κ. Σκούλικας θεωρεί επίσης ότι ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου στην περίπτωση αυτή, στερείται λογικής, ηθικής, ανθρωπιάς και ισονομίας, αφού θα έπρεπε να επιβαρυνθούν αναλογικά, όλοι οι γιατροί και οι οδοντίατροι, σε όλα τα Υγειονομικά Ιδρύματα της χώρας.

Ο κ. Σκούλικας παραπονείται γιατί θα μπορούσε πριν την ανακοίνωση του προγράμματος με την περικοπή των εφημεριών - ετοιμοτήτων στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, να είχε προηγηθεί ενημέρωση και συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους.

Στο νέο πρόγραμμα εφημεριών προβλέπονται μόνο πέντε ετοιμότητες για κάθε οδοντίατρο και συνεπώς το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας δεν καλύπτεται από οδοντιατρικής πλευράς για όλες τις ημέρες του μήνα.

Ο κ. Σκούλικας καταλήγει στην επιστολή του ζητώντας τη διενέργεια Ε.Δ.Ε. για μία σειρά καταγγελιών που διατυπώνει σε βάρος του Διευθυντή του Κ.Υ. Μελιγαλά και δηλώνει ότι θα προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για να αποκαταστήσει την ηθική του αξιοπρέπεια, την ψυχική του ηρεμία και το περί δικαίου αίσθημά του.
Η πραγματική ζωή και ο δημόσιος λόγος
Επιλέξαμε να μη δημοσιεύσουμε αυτούσια την εκτενή επιστολή του κ. Σκούλικα και γι' αυτό θα θέλαμε να δώσουμε μία εξήγηση.

Ασπαζόμαστε ότι στα ανθρώπινα, μέτρο πάντων ο άνθρωπος. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στο χώρο της εργασίας και σε μία ιεραρχία προσώπων υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες για το πως διαμορφώνονται οι σχέσεις και το πως κυλούν οι συνεργασίες.

Σεβόμαστε τα συναισθήματα που μπορεί να νοιώσει ο καθένας μας όταν αδικείται, όταν δεν τον σέβονται, όταν με συμπεριφορές, λόγια και πράξεις τα πράγματα μπορεί να εκτραπούν σε απρέπειες, αγένειες, επιθετικότητα. Αυτό όμως γίνεται βίωμα του ατόμου. Μπορεί να το μοιραστεί έτσι όπως το έζησε, με την οικογένειά του, τους φίλους και τους συναδέλφους του, αλλά κατ' ιδίαν, ή έστω μέσα από ένα προσωπικό ιστολόγιο.

Ακόμα κι αν ένας άνθρωπος έχει όλο το δίκιο με το μέρος του, όταν αφηγείται δημοσίως γεγονότα και συμπεριφορές θα πρέπει να διακρίνει τι μπορεί να ειπωθεί και τι θα πρέπει να το διαχειριστεί με άλλη μεθόδευση, είτε αυτή είναι μία ΕΔΕ, είτε μία αίθουσα δικαστηρίου.

Χαρακτηρισμοί και κατηγορίες κατά επωνύμων προσώπων δεν πρέπει να δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης σαν το δικό μας, γιατί ακόμα κι όταν είναι ακριβείς και αληθινές, δεν είναι εδώ ο σωστός χώρος για την τεκμηρίωσή τους.

Η πραγματική ζωή δεν μπορεί να ταυτίζεται με την ενημέρωση, εκτός αν αντιλαμβανόμαστε την ενημέρωση ως reality και είναι αλήθεια πως στις μέρες μας μάλλον αυτή τείνει να είναι η κρατούσα αντίληψη.
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2021
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster