Οδοντιατρική Σύννεφα

Ημερολόγιο


Πρώτη δημοσίευση:
10 Αυγούστου 2009

Συντάκτης:
Οδοντιατρική

Ο παγκόσμιος ιστός, τα ιστία και τα ξάρτια
Ιστιοφόρα
Ένα κατά συρροή λάθος
Οι συντελεστές του οδοντιατρικού ιστότοπου είχαν πρόσφατα βελτιώσει την εμφάνιση των ιστοσελίδων τους και καλούσαν τους επισκέπτες τους να εκφέρουν μέσω δημοσκόπησης τη γνώμη τους για τις αλλαγές του ιστιοχώρου τους, όπως τον αποκαλούσαν.

Επίσης ακούμε σε συζητήσεις ή διαβάζουμε σε επιστολές που παίρνουμε να αναφέρονται μερικές φορές στον ιστότοπό μας λέγοντας, η ιστιοσελίδα σας...

Την εικόνα της σύγχυσης επιτείνουν εκφράσεις του τύπου, πλοήγηση ή σερφάρισμα στο διαδίκτυο και κυβερνοχώρος που παραπέμπουν σε θάλασσα, πλοία, καπετάνιους και σέρφερς.
Η ιστιοπλοΐα και ο παγκόσμιος ιστός
Επειδή είναι Αύγουστος και στο Αιγαίο είναι συνηθισμένα αυτόν τον καιρό τα 6-7 μποφόρ, θα μπορούσαμε να απλώσουμε τις ιστιοσελίδες μας στον άνεμο και να κάνουμε ένα ονειρεμένο στην κυριολεξία ταξίδι, αλλά δυστυχώς οι σελίδες του ιστού όσο και να τις περιμένουμε, δεν λένε να φουσκώσουν.

Προφανώς ο ιστός και το ιστίο είναι λέξεις που μοιάζουν πολύ, όμως αν και έχουν κοινή προέλευση (πιθανόν από εκεί να ξεκίνησε η παρανόηση), σημαίνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα στη γλώσσα του διαδικτύου.

Η λέξη ιστός, κατά το λεξικό του Μπαμπινιώτη,  προέρχεται από το ρήμα ίστημι (στη μέση φωνή : ίσταμαι = στέκομαι, είμαι όρθιος, βρίσκομαι) και έχει αρκετές σημασίες. Ανάμεσά τους η γνωστή σε εμάς βιολογική σημασία του ιστού, το κοντάρι στο οποίο υψώνουμε τη σημαία, ο επιμήκης κύλινδρος στον οποίο στηρίζουμε την κεραία της τηλεόρασης, τα κατάρτια στα πλοία, ο ιστός της αράχνης κ.α.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο παγκόσμιος ιστός δεν είναι ένα ψηλό κυλινδρικό κοντάρι για να κρεμάμε σελίδες. Περισσότερο μοιάζει με τον ιστό της αράχνης, λόγω της πολυπλοκότητας και του λεπτεπίλεπτου της δικτύωσής του.

Για την ακρίβεια ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web) είναι ένα αχανές δίκτυο διευθύνσεων τρισεκατομμυρίων αρχείων (ιστοσελίδων, εικόνων, φύλλων στυλ, ήχου, βίντεο, script, κ.α.)

Μπορείτε να σκεφτείτε πως μοιάζει με το παγκόσμιο τηλεφωνικό δίκτυο, μόνο που αντί κάθε γραμμή του να καταλήγει σε μία συσκευή τηλεφώνου, καταλήγει σε ένα αρχείο στο οποίο αντιστοιχεί ένας μοναδικός αριθμός κλήσης.
Τί είναι τι..
Οι σύνθετες λέξεις πού έχουν σχέση με τον παγκόσμιο ιστό και τον χρησιμοποιούν ως πρώτο συνθετικό τους, είτε είναι τοποθεσία ιστού, είτε είναι σελίδα ιστού, είτε είναι ημερολόγιο ιστού, το σωστό είναι να λέγονται, ιστότοπος, ιστοσελίδα, ιστολόγιο.

Ξεχάστε τις ιστιοσελίδες και τους ιστιοχώρους. Ιστία είναι τα πανιά που κρέμονται από τους ιστούς, όπως τα πανιά που κρέμονται από τα κατάρτια των πλοίων και τα κινούν με τη βοήθεια του ανέμου. Ετυμολογικά (πάλι από το λεξικό του Μπαμπινιώτη) το ιστίο είναι υποκοριστικό του ιστού, αλλά σημασιολογικά διαφέρουν.

Η ιστιοπλοΐα, τα ιστιοφόρα, οι ιστιοπλόοι, οι ιστιοδρομίες και οι ιστιοσανίδες τιμούν και με το παραπάνω τα ιστία με το όνομά τους, αλλά δεν έχουν σχέση με το διαδίκτυο.

Ένα ακόμα λάθος που γίνεται συχνά, αλλά δε σχετίζεται με την σύγχυση ιστού-ιστίου, είναι η χρησιμοποίηση της λέξης ιστοσελίδα σε περιπτώσεις που εννοούμε έναν ιστότοπο.

Ένας ιστότοπος μπορεί να αποτελείται από μία, δύο, τρεις, εκατοντάδες ή χιλιάδες ιστοσελίδες. Η Οδοντιατρική είναι ένας ιστότοπος, το YouTube είναι ένας άλλος ιστότοπος, το in.gr είναι επίσης ένας ιστότοπος.

Οι ιστότοποι είναι διευθύνσεις ιστού που φιλοξενούν  μεγάλες συλλογές αρχείων, μεταξύ των οποίων και αρχεία ιστοσελίδων. Όπως δεν αναφερόμαστε ποτέ σε ένα βιβλίο λέγοντας, η σελίδα, έτσι δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε σε έναν ιστότοπο και να λέμε, η ιστοσελίδα.

Όσο για τα ξάρτια, για τα οποία γίνεται λόγος στον τίτλο, αυτά είναι τα σχοινιά που δένουν τα κατάρτια από σταθερά σημεία του πλοίου για να τα στηρίξουν στην όρθια θέση τους και από τα οποία κρέμονται τα πανιά, δένονται ή μετακινούνται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, την ισχύ του και τις ανάγκες της πλοήγησης.

Ίσως αναρωτηθείτε τί θέση έχουν στην κουβέντα μας τα ξάρτια. Κι όμως έχουν. Μπορούμε κάλλιστα με αυτά να δέσουμε πάνω σε κατάρτια, όλους τους δημιουργούς του διαδικτύου, για να υπομείνουν το βασανιστικό ριπίδισμα των ιστιοσύνθετων λέξεων.
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2021
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster