Οδοντιατρική Σύννεφα

Ημερολόγιο


Πρώτη δημοσίευση:
14 Σεπτεμβρίου 2008

Συντάκτης:
Οδοντιατρική

Υπερκείμενο και Ομιλητές Επιστημονικών Εκδηλώσεων
Ομιλητές εκδηλώσεων
Από την εκτύπωση στο χαρτί ως το υπερκείμενο
Από την εκτύπωση της Βίβλου του Γουτεμβέργιου το 1455 ως τις μέρες μας έχουν περάσει πάνω από 5,5 αιώνες, διάστημα ικανό για να δημιουργηθεί μία μεγάλη παράδοση και να αναπτυχθούν ισχυρά ριζωμένες συνήθειες  στον τρόπο που η τυπογραφία χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των αναγκών των διαφόρων επιστημών.

Το 1990 μία τεχνολογική εξέλιξη στο χώρο των υπολογιστών άνοιξε μία νέα εποχή στον τρόπο αποτύπωσης των πάσης φύσεως κειμένων, χρησιμοποιώντας ως μέσο εμφάνισης των κειμένων στους αναγνώστες, αντί για χαρτιά, τις οθόνες.

Πρόκειται για την πρόταση του Tim Berners Lee, του ιδρυτή του παγκόσμιου ιστού, για την χρησιμοποίηση του Υπερκειμένου. Κειμένου που περιέχει  λέξεις-συνδέσμους που οδηγούν με ένα άγγιγμα σε άλλα κείμενα.

Ο Berners Lee συνέταξε το πρωτόκολλο (το σύνολο των τεχνικών κανόνων) της μεταφοράς του Υπερκειμένου μεταξύ των υπολογιστών, το οποίο ονομάστηκε HTTP (HyperText Transfer Protocol) και συνήθως το βλέπουμε να δηλώνεται στην αρχή μίας διεύθυνσης ιστού.
Υπερκείμενο και προγράμματα επιστημονικών εκδηλώσεων
Ο παλιός τρόπος γραφής ή εκτύπωσης πάνω στο χαρτί ταρίχευε τη διαδρομή του μελανιού (ή του γραφίτη) πάνω στις ίνες του χαρτιού σε έναν γραμμικό τρόπο γραφής.

Αντιθέτως, η οθόνη είναι ένα μέσο δυναμικής εμφάνισης των χαρακτήρων, που επιτρέπει τη διαδραστική σύνδεση των εγγεγραμμένων πληροφοριών.

Συνεπώς, για να έρθουμε και στα δικά μας, δεν χρειάζεται και δεν έχει νόημα να μεταφέρουμε τον παλιό τρόπο σύνταξης των προγραμμάτων των επιστημονικών εκδηλώσεων που επρόκειτο να εκτυπωθούν σε χαρτί, σε ένα νέο μέσο όπως είναι ο ιστός, που είναι φτιαγμένο για να κάνει διαφορετικά πράγματα, περισσότερα και καλύτερα.

Να εμφανίσει ευκολότερα και γρηγορότερα περισσότερες πληροφορίες, ταξινομημένες και οργανικά συνδεδεμένες μεταξύ τους, με έναν διαφορετικό τρόπο.

Και το άλογο υπήρξε στο παρελθόν ένα μεταφορικό μέσο, αλλά ο οδηγός ενός αυτοκινήτου σήμερα, δεν χρειάζεται να χτυπάει με σπιρούνια τα πλαϊνά του καθίσματός του, για να το κάνει να τρέξει πιο γρήγορα.

Όταν γράφουμε το πρόγραμμα μίας επιστημονικής εκδήλωσης για να το εμφανίσουμε σε μία ιστοσελίδα, δεν θα πρέπει να έχουμε κατά νου να του δώσουμε την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα που θα είχε, ως εάν αυτό τυπωνόταν σε ένα φυλλάδιο, μία εφημερίδα ή ένα περιοδικό.

Μπορούμε αντί για κείμενο, να χρησιμοποιήσουμε Υπερκείμενο.

Θα πρέπει δηλαδή να αποφασίσουμε ποιές επιπρόσθετες πληροφορίες θέλουμε ή οφείλουμε να προσφέρουμε στον αναγνώστη, να γράψουμε αυτές τις πληροφορίες σε νέες ιστοσελίδες ή αν υπάρχουν ήδη σε άλλες ιστοσελίδες, να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους συνδέσμους προς αυτές, ώστε ο αναγνώστης να τις έχει στη διάθεσή του και να είναι αυτός που τελικά θα επιλέξει εάν χρειάζεται αυτές τις πληροφορίες και αν θα τις χρησιμοποιήσει.

Η διαρκής εισαγωγή και διασύνδεση των πληροφοριών είναι ο τρόπος ανάπτυξης του ιστού.
Υπερκείμενο και Ονόματα Ομιλητών
Ένας από τους βασικούς στόχους αντικατάστασης του απλού κειμένου από Υπερκείμενο στα προγράμματα των επιστημονικών εκδηλώσεων μπορεί κάλλιστα να είναι τα ονόματα των συμμετεχόντων Ομιλητών.

Πρόκειται για επιστήμονες που, κατά τεκμήριο, έχουν πιο ενεργητικό ρόλο και πιο παραγωγικό έργο να επιδείξουν μέσα στην επιστημονική τους κοινότητα, αλλά και να αφήσουν ως παρακαταθήκη στο κοινωνικό σύνολο.

Λογικά, αν όχι ολοκληρωμένη καταγραφή πληροφοριών για το επιστημονικό τους έργο και την επαγγελματική τους δραστηριότητα, κάποιες έστω στοιχειώδεις πληροφορίες για την ταυτότητά τους και τους τρόπους επαφής μαζί τους θα υπάρχουν ήδη διαθέσιμες κάπου στον ιστό.

Ώριμο, από την πλευρά της εναρμόνισης των σημερινών επιστημόνων με την εποχή της πληροφόρησης, είναι οποτεδήποτε εμφανίζεται το όνομά τους, σε οποιοδήποτε κείμενο ιστού, αυτό να είναι ένας ενεργός σύνδεσμος που θα οδηγεί σε δημοσιευμένες στον ιστό χρήσιμες πληροφορίες που τους αφορούν. 

Πληροφορίες που τις επέλεξαν οι ίδιοι και έχουν την επιμέλειά τους ή την απόλυτη συναίνεσή τους.

Στη χειρότερη των περιπτώσεων, να οδηγούν σε μία απλή διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email address), που τους καθιστά προσεγγίσιμους μέσω του ιστού.
Ονόματα Ομιλητών και Οδοντιατρική
Υπάρχουν δύο τρόποι για να εμφανίζεται το όνομά σας με Υπερκείμενο στο πρόγραμμα μίας επιστημονικής εκδήλωσης που δημοσιεύουμε στην τοποθεσία μας και στην οποία θα συγκαταλέγεστε μεταξύ των ομιλητών της.

Ο ένας τρόπος είναι, αυτοί που συντάσσουν το κείμενο του προγράμματος (οι διοργανωτές της εκδήλωσης) να μεριμνήσουν για την αντικατάσταση του ονόματός σας με Υπερκείμενο, πριν μας στείλουν το πρόγραμμα προς δημοσίευση.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να μας ενημερώσετε εσείς με ένα email ότι επιθυμείτε να το κάνουμε εμείς για λογαριασμό σας, υποδεικνύοντάς μας πού θέλετε να οδηγεί ο σύνδεσμος που θα συσχετίσουμε με το όνομά σας.

Θα το κάνετε μία φορά κι εμείς θα φροντίσουμε ώστε κάθε φορά που το όνομά σας θα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των συντελεστών μίας επιστημονικής εκδήλωσης, να εμφανίζεται με τον τρόπο που μας υποδείξατε.

Αν δεν έχετε δικό σας ιστότοπο ή έστω μία ιστοθέση, δεν υπάρχουν δηλαδή πουθενά στο διαδίκτυο, με οποιαδήποτε πλατφόρμα δημοσιεύσεων (site, blog, κ.λ.π.) πληροφορίες εσάς, μπορείτε σε αυτήν εδώ την τοποθεσία να δημοσιεύσετε τα βασικά σας στοιχεία στον κατάλογο των συναδέλφων ή να αποκτήσετε μία ξεχωριστή δική σας ιστοσελίδα που θα φιλοξενεί το CV σας.



© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2024
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster