ΑρχικήΚατάλογοιΕπ. ΕκδηλώσειςΒιβλίαΑρχείοΕπικοινωνία


 

$

 


Η φύση της οδοντιατρικής χειρουργικής


Οι θεραπείες που γίνονται σε ένα οδοντιατρείο έχουν κάτι το ξεχωριστό .
Είναι χειρουργικές επεμβάσεις, γίνονται με τοπική αναισθησία, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται έχουν περίεργα σχήματα,  η επέμβαση έχει αρκετή διάρκεια και όλα αυτά, υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να συνδέονται φυσιολογικά με την ανησυχία και το φόβο.


Πρώτα απ' όλα η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν μοιάζει με την επίσκεψη που κάνουμε συνήθως σε άλλους γιατρούς. Ο οδοντίατρος για παράδειγμα δεν περιορίζεται σε μία απλή και σύντομη εξέταση με ήπιους χειρισμούς όπως κάνει ένας παθολόγος. Ο οδοντίατρος θα κάνει την απαραίτητη εξέταση στην αρχή και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε μικρής κλίμακας χειρουργικές επεμβάσεις.

Δεν είναι όμως ειδικά το οδοντιατρικό χειρουργείο που φοβίζει. Κάθε χειρουργείο που θα χρειαστεί να υποστούμε στη ζωή μας το θεωρούμε ανεπιθύμητο και το αντιμετωπίζουμε ως αναγκαίο κακό. Εύλογα νοιώθουμε ότι μας περιμένει ταλαιπωρία, υπάρχει η ανησυχία μήπως κάτι δεν πάει καλά, μήπως διατρέξουμε κάποιο κίνδυνο, μήπως πονέσουμε κι' αν μετά από όλα αυτά θα έχουμε πλήρη αποκατάσταση της υγείας μας. 


Η χρησιμοποίηση της τοπικής αναισθησίας στις οδοντιατρικές επεμβάσεις επιτρέπει στον ασθενή να αντιλαμβάνεται όσα γίνονται κατά τη διάρκειά της. Ακόμα και όταν ο ασθενής δεν νοιώθει τον παραμικρό πόνο, το ψυχικό του υπόστρωμα δοκιμάζεται και έρχεται αντιμέτωπο με αρχέγονους φόβους που νοιώθουμε κάθε φορά που κάποιος ή κάτι τρυπάει, ανοίγει, κόβει και μεταβάλλει τους ιστούς του σώματός μας.

Το σχήμα των οδοντιατρικών εργαλείων είναι τέτοιο που τους δίνει μία επιθετική όψη και το γεγονός ότι ο ασθενής τα βλέπει να χρησιμοποιούνται επάνω του τον κάνει να φαντασιώνεται τον πόνο που προκαλούν, ακόμα κι' αν λόγω του αναισθητικού δεν τον νοιώθει.

Η επίτευξη και η διατήρηση του σωστού βάθους αναισθητοποίησης στην περιοχή της επέμβασης είναι μία λεπτή ισορροπία πολλών παραμέτρων που αλλάζει όσο περνάει η ώρα. Οι ασθενείς με ευαίσθητο ψυχολογικό υπόστρωμα έχουν την τάση να αντιλαμβάνονται ως πόνο κάθε αισθητική πληροφορία που μπορεί να προέλθει από την περιοχή της επέμβασης τις στιγμές που μειώνεται το βάθος της αναισθησίας. 

Η αρνητική προδιάθεση και η υπερευαισθησία που διακρίνει αυτούς τους ασθενείς τους κάνει πρόθυμους να άρουν με ευκολία την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του γιατρού τους να τους εξασφαλίσει μία ανώδυνη επέμβαση.

Το γεγονός ότι μία οδοντιατρική επέμβαση μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια κάνει τον φοβισμένο ασθενή να φαντάζεται την επίσκεψη στον οδοντίατρο ως μία ατέλειωτη δοκιμασία αναμέτρησης με τον πόνο κι αυτό μειώνει το κουράγιο του και του δημιουργεί τάσεις φυγής.

Οι επεμβάσεις που γίνονται μέσα στη στοματική κοιλότητα έχουν μία επιπλέον ιδιαιτερότητα. Επειδή το στόμα είναι η πύλη εισόδου στο εσωτερικό του σώματός μας, υπάρχουν ασθενείς που αισθάνονται ότι απειλούνται με εισβολή στα ευάλωτα και ανυπεράσπιστα όργανα που τους διατηρούν στη ζωή.


Γενικά, υπάρχει ποικιλία μικροφοβιών σχετικά με τις οδοντιατρικές επεμβάσεις. 
Κάποιοι φοβούνται ότι μπορεί κάποια στιγμή να χρειαστεί να μιλήσουν στο γιατρό για να τον προειδοποιήσουν για κάτι και να μη μπορούν. Κάποιοι άλλοι φοβούνται ότι εξ' αιτίας όσων τοποθετεί ο γιατρός μέσα στο στόμα τους δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν.

Τέτοια φαντασιακά σενάρια υπάρχουν πολλά, είναι τρομακτικά, αλλά υπάρχουν μόνο στο μυαλό ευφάνταστων ασθενών και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.


Εκ των πραγμάτων η θέση κάθε ασθενούς είναι άβολη, παρά το γεγονός ότι η οδοντιατρική πολυθρόνα είναι εξαιρετικά άνετη. Ελάχιστοι άνθρωποι νοιώθουν ασφαλείς όταν σε μία σχέση τους με έναν άλλο άνθρωπο είναι υποχρεωμένοι να του παραχωρήσουν περίπου τον απόλυτο έλεγχο . 

Ο χώρος του ιατρείου και ο τρόπος με τον οποίο γίνονται σήμερα οι οδοντιατρικές επεμβάσεις, με τη χρησιμοποίηση γυαλιών, μάσκας, γαντιών και όλων των μέσων προφύλαξης που απαιτούνται, προκαλούν την αποπροσωποποίηση της διαδικασίας.
Σε αυτό βοηθάει και η σύγχρονη τάση αφυδάτωσης της σχέσης γιατρού - ασθενή στις μέρες μας και ο περιορισμός της κυρίως σε ότι αφορά τη διεκπεραίωση της χειρουργικής διαδικασίας, σε βάρος της επικοινωνίας.

Μία ακόμα σημαντική εστία έκλυσης φόβου είναι ο φόβος για το άγνωστο. Όταν ο ασθενής δεν ενημερώνεται επαρκώς από το γιατρό του για το τι θα αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της επεμβάσεως, ανησυχεί και αγωνιά όπως όταν βρεθεί κάποιος μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και δεν ξέρει αν απειλείται από κάτι, πότε, σε ποιο βαθμό και πως θα πρέπει να αμυνθεί.Οι κακοί οδοντίατροι


Εκτός από το φόβο που είναι ένα βασικό συναίσθημα και φωλιάζει στη ψυχή του ανθρώπου από μικρή ηλικία, υπάρχουν και άλλα αρνητικά συναισθήματα τα οποία μπορεί να νοιώσει ένας ασθενής αργότερα όταν αποκτήσει τα δικά του βιώματα μέσα σε οδοντιατρεία και μέσα από τις σχέσεις του με τους οδοντίατρους.
Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να ενισχύσουν έναν υπολανθάνοντα φόβο που προϋπήρχε και να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Ασφαλώς και ο οδοντίατρος με τη συμπεριφορά του και την ποιότητα της δουλειάς του μπορεί να φταίξει και να γίνει υπεύθυνος για να σχηματίσει  ένας ασθενής κακή εικόνα για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες. Εκείνο που θα πρέπει να ξεχωρίσει ο ασθενής σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι αυτή η αρνητική εικόνα οφείλεται στο συγκεκριμένο γιατρό και δεν αφορά την Οδοντιατρική επιστήμη και τους άλλους οδοντίατρους .

Είναι γνωστό ότι τα πανεπιστήμια δεν βγάζουν όλους τους οδοντίατρους ίδιους. Θα  πρέπει να θεωρήσετε ότι ο κάθε οδοντίατρος αποτελεί ένα ξεχωριστό κράμα ιατρικής προσωπικότητας που προκύπτει από το συνδυασμό των γνώσεων, του χαρακτήρα και της χειρουργικής επιδεξιότητας που διαθέτει ο κάθε ένας.1  2  3  4

top


copyright Odontiatriki.gr 2000-2002