Οδοντιατρική Σύννεφα
Ημερολόγιο
Metadata

Τελευταία δημοσίευση:
13 Δεκεμβρίου 2012

Συντάκτης:
Οδοντιατρική
Validators
Η διαδικασία της μέθης και η αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας
Μέθη
A hair of the dog that bit you
Ποιος δεν έχει μεθύσει έστω μία βραδιά στη ζωή του και δεν έχει προσωπική εμπειρία από τα δυσάρεστα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους την επόμενη μέρα;

Ανάμεσα στις συμβουλές που μας δίνουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συμπτώματα, υπάρχουν συχνά υποδείξεις που δεν είναι αποτελεσματικές, άλλες που επιτείνουν το πρόβλημα, όπως επίσης κυκλοφορούν και ορισμένοι μύθοι. Για παράδειγμα είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι αν πιούμε ένα ακόμα ποτό από το ίδιο που ήπιαμε το προηγούμενο βράδυ, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει.

Ας τα δούμε όλα αυτά, ένα προς ένα, μεθοδικά κι' ας αρχίσουμε από αυτό το τελευταίο. Το ότι με το να συνεχίσουμε να πίνουμε την επόμενη μέρα, απομακρύνουμε τα συμπτώματα της προηγούμενης μέθης.

Η αλήθεια είναι ότι η ένταση των συμπτωμάτων όπως είναι η κεφαλαλγία, η ναυτία, οι ακουστικές και οπτικές διαταραχές, το ελαφρύ τρέμουλο των μυών κ.α., αυξάνεται καθώς πέφτουν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα (καθώς φεύγει η μέθη). Επομένως η κατανάλωση μίας μικρής επιπλέον ποσότητας αλκοόλ θα ανεβάσει πρόσκαιρα αυτά τα επίπεδα και θα δώσει την αίσθηση της υποχώρησης των συμπτωμάτων.

Στην πραγματικότητα αυτό που επιτυγχάνεται είναι μία μικρή αναβολή του αναπόφευκτου και δεν συνιστάται. Καλό θα είναι να αφήσουμε τον οργανισμό μας να αποβάλει πλήρως το αλκοόλ και να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα με πιο ορθολογικούς τρόπους.
  • Υπομονή : Ο χρόνος είναι η πιο σίγουρη και ασφαλής θεραπεία. Τις περισσότερες φορές ένα hangover θα περάσει μέσα σε 24 ώρες. Μείνετε στο κρεβάτι, πάρτε αναρρωτική άδεια από τη δουλειά σας και κοιμηθείτε όσες περισσότερες ώρες μπορείτε. Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ακόμα κι αν σηκωθείτε από το κρεβάτι και δεν αισθάνεστε άσχημα, η απόδοσή σας σωματικά και πνευματικά θα είναι αισθητά μειωμένη.

    Στη διάρκεια αυτής της φάσης, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και τα οποία θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα..
  • Κάντε ένα ντους : Κατά προτίμηση να εναλλάσσετε το νερό μία ζεστό - μία κρύο.
  • Αντιμετωπίστε την αφυδάτωση και την απώλεια ηλεκτρολυτών : Πιείτε νερό, χυμούς φρούτων, αθλητικά ποτά (περιέχουν νερό, υδατάνθρακες για ενέργεια και ηλεκτρολύτες κάλιο, νάτριο), ζωμό σούπα. Αποφύγετε τον καφέ. Μικρή ποσότητα ελαφρύ καφέ ίσως βοηθήσει λίγο, αλλά η πολλή καφεΐνη θα χειροτερέψει την αφυδάτωση του οργανισμού.
  • Φάτε καλά, εάν μπορείτε. Θα δώσετε δυνάμεις στον οργανισμό σας, θα ανεβάσετε το σάκχαρο στο αίμα σας και θα ισορροπήσει το στομάχι σας.
  • Τα αναλγητικά, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του πονοκέφαλου έχουν υπέρ και κατά. Η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη (πχ brufen) μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και τα αναλγητικά που περιέχουν ακεταμινοφαίνη (πχ Depon, Panadol, Lonarid), με την παρουσία υψηλών επιπέδων αλκοόλ στον οργανισμό, μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στο ήπαρ.

    Παρόλο που το αναλγητικό ίσως είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφθείτε για την αντιμετώπιση του hangover, ίσως είναι προτιμότερο να τα αποφύγετε και να κάνετε μερικές ώρες υπομονή.
Μέθη με συμβουλές;
Ναι, είναι αδόκιμο. Δεν μπορείς να βάζεις κανόνες, απαγορεύσεις ή να απευθύνεις συμβουλές για να μη μεθύσει κάποιος ή για να μεθύσει με ελεγχόμενο τρόπο, γιατί πολλές φορές πίνουμε εν γνώσει μας ότι θέλουμε να μεθύσουμε, να ξεφύγουμε, να υπερβούμε ενσυνείδητα τα όριά μας.

Άλλες πάλι φορές πίνουμε σαν να θέλουμε να δοκιμάσουμε τα όριά μας, για να υπερηφανευτούμε μετά ότι καταναλώσαμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ χωρίς να μεθύσουμε. Κι άλλες φορές ξεκινάμε να πιούμε και στην πορεία αφηνόμαστε στη διάθεση της στιγμής, κι όπου μας βγάλει. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να θέλει ή να του προκύψει να μεθύσει.

Όμως όποιος κι αν είναι ο δρόμος που οδηγεί στη μέθη υπάρχουν ορισμένα σήματα οδικής κυκλοφορίας, ορισμένες γνώσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να πάμε εκεί που θέλουμε εμείς τον εαυτό μας (όταν αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε μέσα στη παραζάλη και τη μέθη), χωρίς ακρότητες και αυτοκτονικές δια του αλκοόλ τάσεις.

Ο στόχος είναι να παρατείνουμε τα πρώιμα, ευχάριστα συμπτώματα που εμφανίζονται στην αρχή της κατανάλωσης του αλκοόλ και να επιβραδύνουμε την έλευση της μέθης ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να σταματήσουμε πριν να είναι αργά.

Αν τελικά δεν αποφύγουμε τη μέθη ή δεν θέλουμε να την αποφύγουμε, τουλάχιστον να μειώσουμε την έντασή της, την επικινδυνότητά της και την ένταση των δυσάρεστων συμπτωμάτων που εμφανίζονται στη συνέχεια και μας ταλαιπωρούν για πολλές ώρες.
Ένας μικρός κώδικας οδικής κυκλοφορίας της μέθης
  • Πιείτε με πιο αργό ρυθμό, εάν είναι δυνατό, συγχρονιστείτε με το ρυθμό που μεταβολίζεται το αλκοόλ από τον οργανισμό σας.

    Αν ο ρυθμός που πίνουμε καθορίζεται με βάση το πόσο ζαλισμένοι νιώθουμε τη στιγμή που φέρνουμε το ποτήρι στα χείλη μας, είναι σίγουρο ότι θα μεθύσουμε.

    Η εξήγηση είναι ότι δεν έχουμε συνυπολογίσει το αλκοόλ που ήδη έχουμε καταναλώσει, βρίσκεται στο πεπτικό μας σύστημα, αλλά δεν έχει απορροφηθεί ακόμα και δεν έχει φτάσει στον εγκέφαλό μας (ώστε να νιώσουμε τη ζάλη, να την "υπολογίσουμε" και να δώσουμε σήμα στον εαυτό μας να μειώσει το ρυθμό που πίνουμε).

    Όταν πίνουμε ένα ποτό, το αλκοόλ φθάνει στο μέγιστο σημείο στο αίμα μας (και η ζάλη φθάνει στο μέγιστο σημείο της) μετά από 30'-45' και το ήπαρ μας θα χρειαστεί μιάμιση ώρα για να το μεταβολίσει πλήρως.

    Ή για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, το ποτό που πίνουμε τώρα, θα μας "πιάσει για τα καλά" μετά από 30'-45' και για να ξεζαλιστούμε πλήρως από αυτό, θα πρέπει να περάσει πάνω από μιάμιση ώρα.
  • Πιείτε σημαντικές ποσότητες νερού ανάμεσα στα ποτά επειδή με αυτό τον τρόπο επιβραδύνεται ο ρυθμός της κατανάλωσης και της απορρόφησης του αλκοόλ από τον οργανισμό, αλλά και επειδή έτσι θα μειωθεί η χρονική διάρκεια του hangover (του συνόλου των συμπτωμάτων που συνήθως εμφανίζονται το επόμενο πρωί, μετά από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, ευαισθησία στο φως και τους θορύβους, λήθαργο, δυσφορία, διάρροια, δίψα).
  • Καταναλώστε ταυτόχρονα τροφές, ακόμα καλύτερα αν αυτές είναι λιπαρές.

    Περίπου το 20% του αλκοόλ που πίνουμε απορροφάται και περνάει στην κυκλοφορία του αίματος, από το στομάχι, ενώ το υπόλοιπο 80% απορροφάται από το λεπτό έντερο. Συνεπώς όσο περισσότερο καθυστερεί το περιεχόμενο του στομάχου να περάσει στο λεπτό έντερο, τόσο πιο αργή θα είναι η απορρόφησή του και τόσο πιο χαμηλά θα είναι τα επίπεδα που θα φτάσει το αλκοόλ στο αίμα.

    Υπάρχει μία βαλβίδα μεταξύ στομάχου και λεπτού εντέρου, η πυλωρική βαλβίδα. Όσο η βαλβίδα αυτή είναι κλειστή, το αλκοόλ θα παραμείνει στο στομάχι. Η βαλβίδα παραμένει κλειστή, όταν το στομάχι είναι γεμάτο με τροφή. Γι' αυτό το λόγο το να φάμε ένα πλήρες γεύμα, μας βοηθά να μην μεθύσουμε γρήγορα. Και κάτι ακόμα. Οι λιπαρές και οι βαριές τροφές, έχουν την τάση να παραμένουν στο στομάχι περισσότερο από τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά.
  • Πιείτε ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη φυσική σας κατάσταση. Αν μία γυναίκα και ένας άντρας με το ίδιο σωματικό βάρος πιουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, υπό τις ίδιες περιστάσεις, η γυναίκα θα μεθύσει περισσότερο γιατί η αναλογία λίπους/νερού στο γυναικείο σώμα είναι μεγαλύτερη από ότι στο ανδρικό (συνεπώς το αλκοόλ αραιώνεται σε μικρότερη ποσότητα νερού σώματος) αλλά και γιατί οι γυναίκες έχουν μικρότερες ποσότητες των ενζύμων που μεταβολίζουν το αλκοόλ σε σχέση με τους άντρες.

    Οι ενήλικες έχουν μεγαλύτερες αντοχές στο αλκοόλ από ότι τα νεαρά ή τα υπερήλικα άτομα, οι άνθρωποι που έχουν υγιές ήπαρ από εκείνους που έχουν βεβαρημένο ήπαρ ή παίρνουν φάρμακα που αλληλεπιδρούν με τον μεταβολισμό του αλκοόλ, η ιδιοσυγκρασία ασφαλώς παίζει το ρόλο της, καθώς και τα άτομα που πίνουν συστηματικά ή σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να ανεχθούν το αλκοόλ καλύτερα.

    Για παράδειγμα ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου μία-μιάμιση ώρα για να μεταβολίσει ένα ποτό, ενώ ένας δυνατός πότης που το ήπαρ του έχει προσαρμοστεί στον έντονο μεταβολισμό του αλκοόλ μπορεί στο ίδιο διάστημα να μεταβολίσει τρία ποτά.

    Τέλος, όλοι μας ξέρουμε ότι άλλες φορές μπορεί να πιούμε μία συγκεκριμένη ποσότητα και να μη μας πειράξει, ενώ άλλες φορές μικρότερη ποσότητα να μας μεθύσει. Παίζουν ρόλο πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η διάθεση, η κούραση κλπ.
  • Μην κοιμηθείτε γρήγορα. Παρατείνετε τον χρόνο που μεσολαβεί από την ώρα της κατανάλωσης του αλκοόλ ως την ώρα που θα κοιμηθείτε, γιατί μία συχνή παρενέργεια του μεθυσιού είναι ο έμετος και ο έμετος κατά τη διάρκεια του ύπνου ενός μεθυσμένου ατόμου είναι επικίνδυνος να προκαλέσει πνιγμό.
  • Μην οδηγήσετε. Τα ζαλισμένα ή μεθυσμένα άτομα, έχουν αμβλυμμένη ικανότητα να αντιληφθούν όσα συμβαίνουν γύρω τους, να αναλύσουν δεδομένα και να πάρουν αποφάσεις. Αντιθέτως επηρεασμένα από τη διάθεση του αλκοόλ, που εξομοιώνει το επικίνδυνο με το ακίνδυνο, νομίζουν ότι έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο, ενώ κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει.

    Η παραίνεση μην οδηγήσετε αν έχετε πιεί είναι τετριμμένη αλλά σκληρά πραγματική. Το αλκοόλ από μόνο του μπορεί να σας σκοτώσει σε μερικά χρόνια, ενώ η οδήγηση κάτω από την επίδραση του αλκοόλ, μπορεί να το κάνει το ίδιο βράδυ.
© Copyright : Odontiatriki.gr 2000-2024
All rights reserved. No part of this website may be reproduced, in any form or by any means,
without permission in writing from the webmaster